Crònica Workshop Online Open Data Lab Tarragona: Dades obertes per analitzar les necessitats del territori

Workshop fi temporada estiu Open Data Lab Tarragona

Open Data Lab Tarragona va tancar la temporada amb un workshop d’estiu online, parlant de com transformar les dades obertes en valor, al Camp de Tarragona.

Concretament Felipe Ruiz, tècninc del servei TIC de l’ajuntament de Tarragona, ens va explicar les novetats dins l’Ajuntament de Tarragona, pel que fa a les dades i la seva gestió. A part del portal de dades obertes, que ja fa temps que el tenen obert, la gran novetat es un geoportal de l’Ajuntament de Tarragona per geolocalitzar les dades d’una manera mes eficaç i visible pel ciutadà.Han fet un gir per a geolocalitzar tot el que es pugui, per facilitar que les persones puguin crear mapes.

En la seva presentació Felipe ens ha avançat que

– L’Ajuntament de Tarragona ha presentat un dashboard de PowerBI pel seu compte del dataset de contaminació.

– Hi ha un nou dataset d’anàlisi d’aigües a Tarragona amb la col·laboració d’una empresa privada.

– Altres Datasets: equipaments, subvencions, estacions de bus… fins a 12 datasets nous respecte a l’any passat.

– “Nosaltres som els nostres mateixos reutilitzadors”. Creen pàgines web basades en els seus propis conjunts de dades, per exemple per visualitzacions dels resultats electorals

– “Geolocalitzem tot el que es pugui geolocalitzar”. Han creat una pàgina anomenada mapes.tarragona.cat amb moltes eines geolocalitzades. Exemples: nombre de terminals mòbils en època Covid (dades cedides per Orange), mapa arcGis amb tots els equipaments de Tarragona

– Proposa a la gent que utilitzi les dades i proposi datasets.

Presentacio Felipe Ruiz

 

Lourdes Miguel, Cap del Departament d’Informació de Base al Servei de Tecnologies de la Informació i Telecomunicacions de l’Ajuntament de Reus, ens va parlar de Reus Open Data que com a objectiu general vol fer mes atractius i entenedors els conjunts de dades per a la ciutadania en general amb les noves vistes i visualitzacions. Amb els nous datasets pretenen arribar als emprenedors per a que puguin trobar elements per innovar i crear nous serveis i productes que aportin valor i coneixement. Lourdes Miguel ens va mostrar algunes Visualitzacions que faciliten interpretar les dades sobre afectacions de mobilitat o atur per sexe.

En aquest workshop, l’Open Data Lab Tarragona va presentar alguna de les feines i de les tasques col·lectives que ha realitzat aquests darrers mesos. Concretament un projecte anomenat Dades x Contaminació, gracies al treball dels daters de la comunitat, en que s’han cercat una sèrie de dades sobre la contaminació, projecte motivat després de l’episodi de contaminació que es va produir al Camp de Tarragona i la inquietud que va despertar a la comunitat, per saber si teniem dades o no per mesurar la contaminació de l’entorn.

Presetnacio Sergi domingo

En Sergi Domingo com a lider del projecte i formador junior de la’escola de dades de l’Open Data Lab Tarragona, el va presentar. Aquest projecte busca
des de la comunitata de daters, trobar dades obertes sobre contaminacio al camp de tarragona i intentar divulgar-les, creant o analitzant visualitzacions, per tal que d’aquestes dades en treguem un profit el conjunt dels ciutadans. S’ha donat a conèixer aquest conjunt de dades a moltes persones essent aquest l’aspecte el mes enriquidor de tots independenemt dels resultats. Es van realitzar tres sessions.

En la primera es va començar a treballar el context:

  • Què estavem buscant, quines dades ens interessaven, si les dades havien de ser només de contaminació atmosfèrica, o també de residus, d’aigües, si potser hi havia algun dataset que ens interessés encara que no fos de contaminació..etc

Les dades que es van trobar es van reordenar trobant les variables que interessaven de cadascun perquè després es podessin treballar. I això ja es una font per accedir a aquest conjunt de dades amb molta mes facilitat

En la segona sessió es va començar a parlar d’eines per explorar les dades. La dificultat de trobar una eina comuna a tothom es va salvar compartint l’eina que s diu “Flourish” per a que tothom podes fer gràfics i compartir-los a la pagina. A partir d’aquí es va crear l’apartat web de dades x contaminació per a que eles resultats d’aquesta segona sessió es podessin ja publicar.

Finalment varem tenir un torn de preguntes entre els assistents online, on destaquem que a Reus el que tenen respecte a la mobilitat, fa referència a les obres i incidencies que afecten a la mobilitat de cotxes o bicicletes mentre a Tarragona, aquest dataset fa referencia al contatge de les persones que estan al carrer, com a moviment de telefon.
Respecte a si tenen pensat publicar dades en altres formats diferents al CSV com ara RDF, des de Reus varen dir que els hi encantaria pero han de tenir millor l¡’origen de dades, i seria un pas important per a que les ades fossin de mes qualitat. Des de Tarragona tambe posen sobre la taiula la complicacio tecnologicva pero que en un futur si ho poden tenir ho tindran.

Donem les gràcies des d’aqui a la comunitat Daters, al Felipe i a la Lourdes per la seva aportació i animar-vos a si creieu que alguna dada es interessant , a escriure als portals de Reus i Tarragona, o si hi ha algun tema que volgueu que tractem a la propera temporada de l’Open Data Lab, ens ho feu saber i seran benvinguts en aquest aprenentatge compartit de les dades obertes.

Bon estiu!

 

Felipe Ruiz

Lourdes Miguel