Crònica Workshop inici de temporada 2021 #OpenDataLab

Open Data Lab inicia la temporada el dia 25 de febrer de 2021 amb un workshop online, parlant de les activitats que es realitzaran en el 2021. Inicia el Workshop Lourdes Muñoz presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data, comença el Workshop donant l’inici a la temporada #OpenDataLab 2021 ens va explicar en què consisteix la sessió del primer #workshop de l’any i ens va mostrar els calendaris preparats tant de #Reus com de #Tarragona un projecte conjunt de l’Ajuntament de Reus i l’Ajuntament de Tarragona amb el nom repte “Dades reactivació econòmica i social Covid-19 al camp de Tarragona”.

Dóna la benvinguda Jordi Fortuny Conseller de Govern Obert de l’Ajuntament de Tarragona mitjançant un video, ja que no va poder estar en directe “les dades són aquella eina que ens proporciona avantatges per a tota la ciutadania, empreses i administració” ens explica que volen fer beneficis per promoure la vida democratica com a ciutadans del Camp de Tarragona i Tarragona. “A les administracions ens interessa conèixer les dades de la manera més eficient i més clara perquè això ens ajuda a prendre millors decisions”.

I també dóna la benvinguda Montserrat Flores Regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals de l’Ajuntament de Reus “Una cosa que no es diu és com si no existís i una cosa que no es compta no es pot canviar” ens diu que tenim molta realitat a poder canviar-ho i transformar com la situació que estem vivint no solament la de salut sinó econòmica i social “necessitem localitzar les dades per poder prendre decisions” és més important que mai que les dades certes i contrastades.

Comença la presentació de la ponència d’Alicia León graduada en estadística i tècnica de Data gender Lab de La Ciba. Ens ha explicat el projecte “Dades x Covid19 x Dones x SCGramanet” buscava presentar una web divulgativa, accessible i que fos interactiva (El projecte es va analitzar els mesos de març a juny de 2020). Ens va explicar la seva metodologia a l’hora de treballar comença amb la conceptualització, després la cerca de dades obertes, processament i per últim la creació de visualitzacions. “S’ha treballat amb dades obertes, buscant aquells que tinguessin desagregació per municipi i per sexe”. Ens va ensenyar la web creada del projecte, i explicant els diferents apartats de la web: Impacte econòmic, salut i en la violència de gènere. I ens va mostrar una altra web del projecte “Dades x Covid19 x Violencia X Dones” per mostrar un altre exemple de pàgina creada.

Després vam fer un petit torn de preguntes, on va Montserrat Flores sobre un dels apartats de l’impacte en l’economia va preguntar, però si es podria suplir la informació sobre l’economia submergida, ja que afecta molt a les dones i que no és atur de veritat, ja que és treball remunerat però no oficialitzat. Alicia León “Comença a veure dades sobre persones que es dediquen a les cures, coincideix que és tot un repte i límit, els organismes han de començar a recopilar totes les dades per poder tindre més dades per treballar”.

Continua Lourdes Muñoz tornant al calendari i ens parla que estarem tots els dijous via online, ja que no es pot presencial. Per poder treballar totes les setmanes amb tothom que vulgui participar i aportar a què surti solucions per problemes socials. Continua María José Moreira ens va explicar l’eina que utilitzarem que és el Classroom on s’aniran penjant els arxius i materials que es necessiten també va passar un petit formulari per poder saber que interessa a cada un dels participants per poder treballar. Finalitza la sessió Lourdes Muñoz donant les gràcies per la participació a tots “crec que és molt important que ens connectem a fer coses col·laboratives en aquests moments per enfortir la societat”.

 

Materials Workshop inici de temporada 2021 #OpenDataLab