Crónica Dataton I online de Reus

El dijous 25 de març hem celebrat la primera Dataton online de Reus, un esdeveniment del repte conjunt de Reus i Tarragona “Dades reactivació econòmica i social COVID-19 al Camp de Tarragona” impulsat des d’Open data Lab del Camp de Tarragona d’ara fins a l’estiu i volem abordar de forma col·laborativa amb persones del territori.

Lourdes Muñoz presidenta d’Iniciativa Barcelona Open Data va presentar la DATATON que és un esdeveniment desestructurat on l’important és passar temps amb col·legues interessats pels mateixos problemes i tractar de desenvolupar solucions.

María José Moreira va explicar quins datasets quins són els que tenim recopilats i es poden continuar treballant o ampliant.

Cada un dels grups es va anar a la seva sala per poder veure en què tema volen treballar. Es va tornar a la sala principal per poder fer una petita presentació per veure que vol treballar cada grup.

Montserrat Flores Juanpere, Regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals ens va dir “això té dos objectius d’aprenentatge que cadascun fa i objectiu social en la situació que estem ara necessitem intel·ligència col·lectiva”

 

Cada grup va fer una petita presentació per poder compartir que han treballat cada grup:

Grup 1 El tema que els interessava era dades sobre empresa aconseguir tindre una base de dades actualitzada. Van arribar a la conclusió que Hisenda haurà d’obrir les dades.

Grup 2 Van fer una graella en el document posant tots els datasets que van treballar. I un d’ells va ser el tema de població i van anar cercant sobre diverses dades.

Grup 3 Van començar a buscar bastants datasets com locals vuits, cents de locals activitat en planta baixa també que activitats comerciants s’ha vist obligat a tancat en la pandèmia.

Vam tindre un petit debat parlant de tots els temes que s’han tocat i finalitza la sessió Lourdes Muñoz.

 

Alguns dels aprenentatges de la Dataton:

  • Existeixen dades públiques del SEPE, permet seguir l’ocupació a cada municipi mes a mes
  • El Dataset de totes les subvencions i ajuts públics és una font de dades prou rellevant per poder analitzar ajudes/impacte i/o recursos invertits en COVID i el seu impacte.
  • No existeix una base de dades públiques d’empreses d’un municipi (altes i baixes) ni d’un cens d’activitats en planta baixa (comerç) suposa una mancança per construir d’indicadors.